Dla Macallana i jej pracowników nastały z pewnością ciekawe czasy, a w centrum tych działań jest prawdziwa mistrzyni Sarah Burgess, która pracuje w Macallan od lipca ubiegłego roku. O historii i przyszłości tej niezwykłej marki z Sarah Burgess przeczytacie w najnowszym, 22 wydaniu Whisky Magazyn.

O tym, że czasem sprzątanie na strychu może przynieść duże zyski opowiada Isabel Graham-Yooll, dyrektor do spraw aukcji w Whisky Auction.

Superbohaterowie nie gardzą dobrym alkoholem. Sprawdzamy co wybrałaby ekipa Avengers’ów.

Whisky nalane z kryształowej karafki do specjalnej szklaneczki smakuje wyjątkowo. W tym numerze opowiemy o historii i znaczeniu Glencairn Glass – największej manufakturze szkła poświęconej whisky.

Miniony rok był dobry dla branży whisky nie tylko  w Szkocji, gdzie wzrosła sprzedaż, ale również w in-nych krajach. Rozwój branży w roku 2017 w Stanach Zjednoczonych podsumował dla nas Jarosław Urban.

 O tajemnicach powstawania doskonałych polskich nalewek pisze Łukasz Klesyk. Mają one w naszym kraju długa historię, a pijemy je i dla zdrowia i dla przyjemności.

 

Na okładce 20 numeru Whisky Magazynu Dr Bill Lumsden, wyborny mistrz destylacji obala sekrety eksperymentowania z drewnem.

 

Co ponadto? Róża i dzikie indyki – witajcie w Lawrenceburg w Kentucky. Lawrenceburg to siedziba dwóch znakomitych producentów bourbona – Four roses i Wild Turkey. Komu zawdzięczają sukces?

 

O rynku indyjskim, o Port Ellen i potrójnej destylacji w Benromach.

 

Bohaterem najnowszego numeru Whisky jest Richard Paterson, popularny Nos. To mistrz destylacji w Whyte & Mackay, który w 2017 roku obchodzi swoją 50 rocznicę pracy w branży. Z jego historią zapozna Państwa Colin Hampden-White.

Na stronach nowego numeru przeczytają Państwo także relację z niezwykłego The Nth Show – prestiżowego festiwalu whisky w Las Vegas, który odwiedziliśmy. To nie koniec amerykańskich klimatów. Jarosław Urban zapozna Państwa z Sazerac, amerykańskim potentatem, który coraz śmielej radzi sobie na rynku europejskim. Z kolei Ian Buxton „oprowadzi” Państwa po destylarni Michter’s ze stanu Pensylwania, której korzenie sięgają XIX wieku. 

Będą mogli Państwo przeczytać także o belgijskich whisky i ginach – czy będą one w stanie dorównać popularnością tamtejszym piwom? Jak na razie w samej popyt na takie alkohole rośnie. 

Wakacyjny czas wolny będą mogli Państwo spędzić na lekturze kryminalu z whisky w tle – w tym numerze swoje opowiadanie proponuje Państwu Krzysztof M. Kaźmierczak. 

 

12345...