Sierpień  2015 / Wrzesień 2015 / nr 7 /
nr 7
Sierpień / Wrzesień 2015

Zachęcamy do przeczytania rozmowy z Andrzejem Kubisiem, który zdradził nam, czego możemy się spodziewać po drugiej edycji Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze. Zwyczajowo piszemy też o zagranicy. Indie będące obecnie największym rynkiem zbytu whisky na świecie, wciąż odnotowują wzrosty sprzedaży. Tradycyjnie część numeru poświęcamy historii. JimMcEwan, przybliża nam swój życiorys i opowiada o tym, jak stał się głównym gorzelnikiem Bruichladdich. To, jak bardzo skomplikowane jest uruchomienie destylarni pokazujemy na przykładzie Dalmunach, uważanej za jedną z najbardziej wydajnych gorzelni. Pamiętamy również o tych, którzy nadal planują swoje wakacyjne wojaże. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy zestawienie najczęściej odwiedzanych szkockich destylarni.

Czerwiec 2015 / Lipiec 2015 / nr 6
nr 6
Czerwiec / Lipiec 2014

W wakacyjnym numerze rozmawiamy z niezwykłą Kirsten Grant Meikle, przedstawicielką piątej generacji słynnego rodu Grantów oraz Alanem Winchesterem, głównym destylatorem Glenlivet, który przybliżył nam atrakcje festiwalu Spirit of Speyside. Opisujemy premierę pierwszej polskiej single malt whisky – „Prologue” stworzonej przez rodzinę Kozubów. Nie mogło również zabraknąć tekstu o znanej i lubianej Starce, która pod koniec roku ma wrócić do sprzedaży. Dla miłośników wakacyjnych podróży przygotowaliśmy zestawienie interesujących whisky barów w Polsce i Nowym Jorku, które być może znajdą się na mapie Państwa letnich wojaży.

kwieceń 2015 / maj 2015 / nr 5
nr 5
Kwiecień / Maj 2015

W najnowszym numerze naszego magazynu wywiad z Darrenem Rookiem, właścicielem pierwszej współczesnej destylarni w Londynie, a także relacja z wizyty w jednej z najstarszych i najmniejszych szkockich destylarni Oban. Zaprezentujemy destylarnie ze Szwecji oraz Austrii, kolejnych państw produkujących złoty trunek. O związkach whisky z kinem, szczególnie o początkach tego romansu, przeczytacie Państwo w tekście Wiesława Kota. W wiosenny wieczór zachęcamy również do przeczytania rozmowy z Piotrem Kwiatkowskim o cygarach, które jak się okazuje ze światem whisky mają wiele wspólnego.

luty 2015 / marzec 2015 / nr 4
nr 4
Luty / MARZEC 2015

Przyjemnie jest usiąść wieczorem ze szklaneczką whisky i ciesząc się dobrym trunkiem porozmawiać z przyjaciółmi. O tym między innymi opowiedzą nam w lutowym numerze nasi dwaj rozmówcy – Dave Broom, światowej sławy znawca whisky i pisarz oraz Karol Okrasa, wybitny polski szef kuchni. Jak w każdym numerze zaprezentujemy także kolejne destylarnie – w tym numerze nie tylko ze Szkocji, ale i USA oraz Finlandii. Zaglądamy również do Hiszpanii – do firmy, która przygotowuje beczki dla producentów whisky – oraz prezentujemy sytuację królowej alkoholi w innych krajach. Tym razem w Irlandii i Niemczech.